top of page

Hvordan får vi frisk luft og motion - 

lav en cykelklub!

af Elisabeth Sinding; Næstformand i Cykelklub Strandlund

 

På Strandlund i Charlottenlund, som er et fællescenter for både kommunale ældre- og handicapboliger og ejere, som skal være fyldt 40 år, har vi dannet en cykelklub.

Cykelklubben har p.t. 2 trehjulede cykler med hjælpemotor, til brug for klubbens medlemmer.

 

Læs her, hvordan vi gjorde det.

Måske er det noget, du har lyst til at gøre dér, hvor du bor?

 

Jeg er så glad for min cykel

På Strandlund er vi mange ældre og handicappede, som gerne vil cykle. Nogle af os har måske tidligere cyklet meget, men har, af forskellige årsager, måttet opgive det. I hvert fald opgivet at køre på to hjul - og opgivet at kunne træde i pedalerne uden lidt hjælp fra en motor.

Trehjulede cykler med hjælpemotor er typisk meget kostbare og svære at få bevilget af kommunen.

Derfor var vi to beboere, der besluttede at lave en cykelklub og søge sponsorater til cyklerne.

 

Sådan kom vi i gang med vores klub – og lidt om værdier og visioner

Vi begyndte med at give cykelklubben et navn: Cykelklub Strandlund. Det var vi enige om lød rigtigt fint. Det naturlige herefter ville nok være at indkalde til en stiftende generalforsamling, og så arbejde videre derfra, men vi besluttede først at formulere klubbens værdier og visioner.

 

Værdierne er at øge sammenholdet og give beboerne mulighed for at bevæge sig ud i samfundet, øge det sociale samvær, træne mobiliteten og balancen via kørsel på trehjulede cykler med hjælpemotor.

 

Visionen er at få trehjulede cykler, herunder en dobbeltcykel, med hjælpemotorer.

 

Derefter lavede vi vedtægter for cykelklubben.

Vores tanke var, at det ville være nemmere at oprette klubben, hvis der var godt ”styr på den” fra starten. Vi googlede på livet løs efter vedtægter for klubber, der havde samme sigte, selv om de ikke lige omhandlede cykler, og vi ”copy-pastede”, indtil vi (mirakuløst) havde et sæt vedtægter.

 

Det er småpenge

Vi indkaldte til en stiftende generalforsamling og oplevede, at der kom mange beboere. Vi dannede en bestyrelse på fire personer og konstituerede os. Vi besluttede, at kontingentet skulle være meget

lavt, 100 kr. om året for aktive medlemmer, og 50 kr. om året for passive medlemmer. Støttemedlemmer kalder vi de passive medlemmer. 

Vi er 50 medlemmer, fordelt med ca. halvt aktive og halvt støttemedlemmer. Til medlemsmøderne kan både aktive og passive deltage. Kun de aktive kan benytte cyklerne.

 

Det er ikke småpenge

Vi begyndte straks at søge fonde, og vi har i dag to cykler. Den ene er en trehjulet dobbeltcykel med komfortable sæder/armlæn og mulighed for fastspænding af fødder og med hjælpemotor. Mærket er Fun2Go. Cyklen er sponsoreret af A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formål.

 

Den anden er en tre-hjulet enkeltcykel med komfortabelt sæde/armlæn og mulighed for fastspænding af fødder og med hjælpemotor. Mærket er Disco. Denne cykel er sponsoreret af Den Borgerrettede Pulje, Handicaprådet, Gentofte Kommune.

 

Det er ikke småpenge vi har fået fra fondene. Fun2Go cyklen har kostet 76.000 kr., og Disco cyklen 33.500 kr. Cyklerne er blevet forsikret via Fællescenterets forsikring, og Fællecenterets Administrationskontor har ladet os få et af centerets cykelskure udelukkende til de trehjulede cykler. Det er aflåst og kræver nøgle.

Den lokale elektriker har sponsoreret to elstik, så cyklerne konstant kan stå opladede. Når medlemmerne benytter cyklerne, er det deres egen indboforsikring med tilhørende ansvarsdækning, der skal bruges, hvis uheldet er ude.

 

Man skal kende færdselsreglerne

Lån af cyklerne foregår via Fællescenterets Administrationskontor, hvor medlemmerne skal udfylde en blanket, før nøglen udleveres. På blanketten skriver man under på, at man har en indboforsikring med ansvarsdækning, og at man kender færdselsreglerne.

Cyklerne har vejdækning, så man ved uheld, fx punktering eller andet, kan ringe efter vejhjælpen og få cyklerne og førerne (begge ved dobbeltcyklen) kørt tilbage til Strandlund.

 

Vi efterlyser cykelvenner

På dobbeltcyklen er det føreren, der ”bestemmer” og sidemanden, der ”retter ind”. Denne cykel er derfor meget velegnet til et medlem, der måske ikke er i stand til at cykle selv, men godt kan cykle med.

Vi forestiller os, hvis sidemanden ikke kan køre selv, at føreren er barn/familie, men vi efterlyser også ”cykelvenner”, der vil cykle en tur med et medlem, der ikke selv kan cykle.

Vi har haft en artikel om cykelklubben i vores lokale avis, Villabyerne, og det har allerede genereret to cykelvenner.

 

6 cykelture i Charlottenlund og omegn

Cykelklub Strandlund har lavet en lille bog, Cykelture i Charlottenlund og omegn, som beskriver seks cykelture af forskellig længde, fra 750 m til 12 km. Til alle tur-forslagene er interessante bygninger og anlæg, der passeres, beskrevet.

 

Det var besværligt

Noget af det, der har været mest besværligt, var at få oprettet en foreningskonto til cykelklubben. Det er nødvendigt, når man modtager penge fra fonde, at have en bankkonto. Vi måtte konstatere, at det er meget dyrt at oprette en foreningskonto, men til sidst, og efter masser af papirer frem og tilbage med vedtægter, bestyrelse mm., fik vi omsider oprettet en konto i Danske Bank.

Cykelklub Strandlund er startet i maj 2014, så erfaringerne med cyklerne er endnu få.

Vi håber naturligvis, at cyklerne vil blive brugt rigtigt meget. Måske skal vi senere ansøge en fond om endnu en cykel?

 

Følg med i Cykelklub Strandlunds liv og færden på Facebook, Cykelklub Strandlund Charlottenlund. Gruppen administreres af Ove Oliver Gotthard, formand i Cykelklub Strandlund.

 

Det er let

Det er nemt at sætte sig på cyklen og bare køre derudad. Få luft, ikke kun under vingerne, men også i håret, og nyd ikke mindst de smukke omgivelser og de mange historier, som Charlottenlund og omegn gemmer på.

 

FACEBOOK

Vi har en Facebookside, hvor vi støtter og opmuntrer hinanden, deler tanker og sorger og meget mere. 

I foreningen er alle amputerede velkomne!

Meld dig ind her!

© 2014 - 2019 DOThouse mediagroup

bottom of page